top of page

Olga Walkawa (20jr) Oktober 1944

_OPB7514.jpg

Je werkte als verkoopster in de Sovjet Unie maar daar schiet je nu niets meer mee op, je bent nu uitrustingen voor de Duitse Wehrmacht aan het produceren. Ze kunnen de foto van je dierbare wel afnemen, de dierbare kunnen ze niet uit je hoofd halen. Hoewel, tijd om überhaupt aan deze te denken krijg je nauwelijks meer, heel soms, midden in de nacht, ja dan gaan ze door je hoofd, maar het doet zo’n pijn, dat je eigenlijk de meeste gedachte direct weer wegdrukt. Waar zijn ze, je hoopt dat ze niet hetzelfde moeten doorstaan als jij gedaan hebt afgelopen jaar. Je schrikt op, volautomatisch werk je door, je voelt je volledig leeg

Oertha Junghardt (40 jr), Oktober 1944


Je klokje staat stil om 3 uur, het zal toch wel 3 uur smiddags zijn geweest? ik neem aan dat de SS’er die de opdracht gaf je bezittingen af te geven om 3 uur snachts gewoon heerlijk op 1 oor lag te slapen. Eigenlijk wist je al wat je te wachten stond, je stond al even te kijken toen je stapje voor stapje dichter bij de SS’er kwam. Je hoofd was leeg, jij voelde je misschien vernederd, maar lieve Bertha jij hoeft je niet vernederd te voelen, wij aardelingen die leven na jouw gevecht buigen diep voor je, heel diep. Ik zou je voeten willen kussen en sorry willen zeggen, ik zou je pijn weg willen nemen, ik zou boos naar de SS man willen kijken, naar zijn lullige bureautje lopen en ik geef hem een klap in zijn gezicht. Ik zou je bij de hand nemen. In Hamburg zouden de dansclubs weer opengaan, de stad zou weer glinsteren in de neonverlichting, de bommenwerpers zouden verdwijnen de dode zouden opstaan en we zouden dansen tot we samen de zon zouden zien opgaan.
Sorry Bertha, de mensheid kon je niet beschermen.

_OPB7513.jpg

Lida Surina (20jr) (1944 KZ Neuengame)

_OPB7511.jpg

Lida wat hebben ze met je gedaan?!Was het een druilerige dag en klonk er alleen af en toe een kraai? Of stond de zon aan de hoge hemel, was het nacht misschien? Lida wil je het mij vertellen wie er op de foto staan? Zijn het je broers en ben jij de kleine meid? Waar ben je geboren, was het leven goed? Misschien weet je nog hoe het voelde, de warme Russische zomer, de stoffige weg, het zachte zand tussen je blote voeten ach misschien woonde je wel in de stad, ik heb alleen je laatste schatten lieve Lida, je laatste meest dierbare bezittingen.*Student Lida Surina (20 jaar) afkomstig uit de Sovjet Unie gaf haar laatste bezittingen af in kamp Neuengamme in 1944. Ze moest werken in Lübecker Drägerwerk AG, vandaag de dag heeft het bedrijf een omzet om trots op te zijn, 3 miljard euro. Geen nazaten zijn gevonden van Lida Surina om haar bezittingen terug te geven.

Kamp Neuengamme 2023
_OPB7501.jpg
_OPB7534.jpg
_OPB7549.jpg
_OPB7562.jpg
_OPB7571.jpg
_OPB7577.jpg
_OPB7547.jpg
_OPB7652.jpg
bottom of page